Vanaf september kun je in de bus en de tram ook een kaartje kopen met je pinpas. Het GVB neemt die maatregel na een reeks gewelddadige overvallen op chauffeurs.

Het streven is om contact betalen in het openbaar vervoer helemaal af te schaffen. Maar, hoewel de maatregel de veiligheid waarschijnlijk ten goede komt, zijn er ook kritische geluiden te horen. Van toeristen bijvoorbeeld, de grootste groep afnemers van losse kaartjes. Een pinbetaling in het buitenland kan je immers op extra kosten jagen. 'Ik betaal daarom liever contant', stelt een toerist voor CS. 

Lees ook: 'Cashloos betalen leidt in buitenland tot 90 procent minder overvallen'

Niet duurder
'Dat reizen met het OV hierdoor duurder wordt is natuurlijk niet de bedoeling', stelt Eric Bosman. 'Dus daar zullen we goed naar moeten kijken. Wat we al wel doen is de wederverkoop bij hotels en andere toeristische hotspots. Dat gaan we verder intensiveren. Zo zorgen we er voor dat de toerist het kaartje al op zak heeft voor hij of zij het openbaar vervoer in stapt.'

Lees ook: GVB haalt dagkaarten uit verkoop: 'Wordt volstrekt oninteressant om chauffeurs te overvallen'

Overleg
Het GVB gaat ook met andere vervoersbedrijven om tafel om maatregelen te nemen zodat het probleem niet verschuift naar de regio. Ook moet de opdrachtgeven van het vervoersbedrijf, de Stadsregio Amsterdam, nog toestemming geven om het contant betalen volledig af te schaffen. In de loop van volgend jaar wil het GVB de cash betalingen dan volledig in de ban doen. Voor mensen in de schuldhulpverlening, die vaak niet beschikken over een pinpas, gaat het GVB samen met wethouder Arjan Vliegenthart op zoek naar een oplossing.

Lees ook: GVB is overvallen spuugzat: 'Iedereen is er kapot van, dit kan niet'

Straks alleen nog pinnen in bus en tram
Straks alleen nog pinnen in bus en tram