De gemeente en het ministerie zijn het niet eens over de invoering van het scooterverbod op de fietspaden. De gemeente wil dat snorscooterrijders overal binnen de ring van het fietspad worden geweerd, terwijl het ministerie van Infrastructuur en Milieu liever ziet dat dit per afzonderlijke straat gebeurt.

'We willen voorkomen dat bestuurders van snorscooters steeds helmpje op, helmpje af moeten doen als ze door de stad rijden', aldus een woordvoerder van wethouder Pieter Litjens (Verkeer).

Op dit moment worden nog verschillende scenario's onderzocht waar de regels precies gaan gelden. De gemeente is voorstander van een zone binnen de ring en ten zuiden van het IJ. Daarin zouden snorfietsers op vrijwel alle 30 en 50 km-wegen op de rijbaan rijden en daarbij een helm dragen.

Op enkele hoofdontsluitingswegen voor het autoverkeer, zoals op de Weesperstraat, Wibautstraat en de Piet Heinkade, zal dit niet gelden en mogen snorscooters op het fietspad blijven rijden.

Het ministerie is echter voorstander van een scenario waarbij het gebied aanzienlijk kleiner is, omdat eigenaren van snorscooters anders een onevenredig nadeel hebben. Overigens verwacht de gemeente dat de snorscooters pas rond 2018 naar de rijbaan worden verplaatst.