Het gaat goed met de landelijke huizenmarkt. Dat is, in het kort, de boodschap van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Amsterdam lijkt het zelfs té goed te gaan.

In het eerste kwartaalrapport van 2016 schrijft de NVM dat er in de eerste drie maanden van dit jaar minder huizen werden verkocht in Amsterdam. 2 procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, om precies te zijn. En dat is opvallend, want landelijk gezien wisselden juist 20 procent méér huizen van eigenaar. 

Huizen in Amsterdam zijn echter niet minder in trek. 'Hieraan zie je de overspannenheid op de Amsterdamse markt. Er is te weinig nieuw aanbod om aan de vraag te voldoen. De markt is aan het droogkoken', aldus de NVM.

Een Amsterdams huis kost inmiddels gemiddeld 20 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Landelijk gezien steeg de gemiddelde huizenprijs met 'slechts' 5,5 procent. Amsterdam is met deze afwijking de grootste uitschieter van Nederland. 

In de stad is een woning dan ook zó verkocht. Gemiddeld staat een woning in Amsterdam 29 dagen te koop. Net geen maand dus, waar je gemiddeld over heel Nederland drie en een halve maand doet over het verkopen van je woning.