Rocco Veenboer, oprichter en directeur van festival Awakenings, verdubbelt de beloning voor de gouden tip die leidt naar de man die drie vrouwen heeft verkracht in Amsterdam. De beloning is daarmee opgelopen tot 25.000 euro.

Veenboer trok zich de zaak zo erg aan dat hij de beloning van 12.500 wilde verdubbelen.

'Je zou het als een wanhoopsdaad kunnen zien, want het is misschien een illusie dat mijn bijdrage helpt bij de opheldering van deze gruweldaden. Maar ik heb toch de hoop dat mensen beter en harder gaan nadenken en zich misschien iets herinneren', zo zegt hij tegen Het Parool.

De festivaldirecteur, zelf vader van twee dochters, noemt het door het Openbaar Ministerie uitgeloofde bedrag 'magertjes'. 'Zo'n figuur moet zo snel mogelijk van straat, dan zou een hogere beloning voor de gouden tip wel gepast zijn.' Hij heeft nog geen contact gehad met de politie.

Centrum

De politie jaagt met man en macht op de serieverkrachter die eind januari in vier dagen tijd drie vrouwen ernstig seksueel misbruikte. De dader koos steeds vrouwen van begin twintig uit die hij achtervolgde vanuit het centrum naar hun huis.

Op de Wenkebachweg werd een jonge vrouw in de nacht van 27 januari seksueel misbruikt. In de nacht van 29 op 30 januari sloeg hij opnieuw toe, dit maal in de lift van een gebouw aan de Maassluisstraat. De volgende nacht maakt de dader, nabij de Sloterplas, zijn derde slachtoffer.