De Amsterdamse firma Infinitax heeft in twee jaar tijd tientallen financiële vluchtroutes opgezet voor vermogende Zuid-Amerikanen. Het betreft de Nederlandse vertegenwoordiger van het 'Panama-papers'-kantoor Mossack Fonesca.

Dat blijkt volgens FD en Trouw uit de uitgelekte gegevens van fiscaal adviesbureau Mossack Fonesca, meldt De VolkskrantInfinitax zette wereldwijd vennootschappen op en zou daarbij niet vies zijn geweest van valsheid in geschrifte.

Het Panamese Mossack Fonesca zocht eerst de samenwerking met fiscaal adviseur Frank Sonsma. Hij richtte Mossack Fonesca Netherlands op. De Nederlander bleek echter te streng en nam te weinig zaken aan, blijkt uit uitgelekte memo's van het Panamese bedrijf. Mossack Fonesca Netherlands werd in 2014 opgedoekt, waarna Infinitax de zaken mocht overnemen.

Hoewel trustkantoren verplicht zijn voor wie ze hun offshorebedrijven opzetten, maakte Infinitax daar niet veel werk van. Het bedrijf bleek niet altijd te weten, of te willen weten, wie de begunstigden zijn van de bedrijven die het opzet. Het werd daardoor voor belastingdiensten en toezichthouders onmogelijk om controles uit te voeren. Ook zouden de Nederlanders valse verklaringen hebben opgesteld.