De politie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de man die al drie vrouwen heeft verkracht in Amsterdam. Ook wordt er een forse beloning uitgeloofd voor de gouden tip.

De dader koos steeds vrouwen van begin twintig uit.

Hij achtervolgde ze vanuit het centrum naar hun huis. In drie gevallen leidde dit tot nu toe tot het daadwerkelijk misbruiken van een slachtoffer. Op de Wenkebachweg werd een jonge vrouw in de nacht van 27 januari verkracht.

De dader slaat in de nacht van 29 op 30 januari opnieuw toe, dit maal in de lift van een gebouw aan de Maassluisstraat. De volgende nacht maakt de dader, nabij de Sloterplas, zijn derde slachtoffer. 

Heftige incidenten

'De vrouwen proberen inmiddels alle drie hun leven weer op te pakken', meldt politiewoordvoerder Ellie Lust in Bureau 020. 'Eén slachtoffer is in therapie, een ander werkt nog altijd halve dagen. Dit gebeurde allemaal in januari, dat ze hier nog altijd zo mee bezig zijn zegt wel iets over de impact van deze incidenten.'

De dader volgde zijn slachtoffer vanaf de omgeving van het Leidse- en het Museumplein. 'We houden er dan ook rekening mee dat de dader mogelijk die avonden in de buurt is geweest. Het kan zijn dat mensen, horecapersoneel wellicht, iets is opgevallen. Heeft een man zich misschien vreemd gedragen?'

Signalement

De politie heeft helaas slechts een summier signalement van de dader. Het gaat om een man met een licht getinte huid, 25 tot 30 jaar oud en ongeveer 1.80 meter lang. Tijdens de eerste verkrachting droeg hij een zwarte trainingsbroek en een camelkleurige jas. 

De politie laat in Bureau 020 weten op zoek te zijn naar een aantal specifieke getuigen. Onder meer een vrouw die lange tijd door de man gevolgd is, zonder dat hier een verkrachting op volgde. Eén man kan mogelijk een zeer belangrijke schakel zijn in het onderzoek. Het gaat om een man die een week na de verkrachting in de Maassluisstraat de telefoon van het slachtoffer probeerde te verkopen. Van hem werden eerder deze beelden al verspreid. 

Beloning

De hoofdofficier van Justitie heeft inmiddels een beloning uitgeloofd van 12.500 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding van de verdachte.