Een 34-jarige Amsterdammer moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt drie jaar celstraf krijgen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het oplichten van hoogbejaarden door middel van babbeltrucs.

Naast de celstraf eiste het OM ook dat de verdachte ruim 13.000 euro moet terugbetalen aan de ING bank en aan de veelal hoogbejaarde slachtoffers. 'De man heeft misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van zijn slachtoffers', zegt justitie. 

De Amsterdammer ging bij alle tien slachtoffers op dezelfde wijze te werk. Hij deed zich voor als medewerker van het energiebedrijf en informeerde telefonisch wanneer een bezoek aan huis uitkwam. De bewoner zou namelijk geld terugkrijgen van het energiebedrijf en dat kon hij dan direct ter plekke regelen.

Eenmaal op bezoek vroeg hij de pinpas van de bewoner en moest er een pincode worden ingetoetst op een kastje. Het geld zou dan direct worden overgemaakt. De verdachte gaf de bewoner ondertussen een andere - gestolen - pinpas terug en kon met de gekregen pinpas en pincode geld van de rekening van het slachtoffer halen.

Telefoongegevens

Na een aangifte in de zomer van 2014 werd door de politie een onderzoek gestart. Onderzoek van telefoongegevens, tappen en observatie leidden uiteindelijk tot de aanhouding van verdachte op 1 augustus 2014. Vlak voor zijn aanhouding was hij weer op huisbezoek geweest. Toen hij met het pasje van diegene die hij net had bezocht geld pinde, werd hij door de politie aangehouden. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.