Het zou zomaar eens de meest effectieve manier zijn om door Amsterdam te reizen: een auto huren van Car2Go. Maar de laatste tijd komen de mini-karretjes vaak negatief in het nieuws.

In maart vonden twee ongelukken in korte tijd plaats in West en Zuid. Oorzaak? Bestuurders met een slok op. Maar Car2Go vindt het nog niet zorgwekkend.

'Het is hoog uitzonderlijk dat er twee zware ongelukken met Car2Go-auto's in één week plaatsvinden', zo meldt een woordvoerster van Car2Go aan AT5. 'De laatste keer dat zoiets gebeurde was in december 2013'. Een man raakte toen zwaargewond nadat hij van de weg reed door het zware noodweer. 'Het is bijzonder jammer dat beide bestuurders gedronken hadden, maar het is voor ons nog geen reden om maatregelen te nemen.'

Zero-tolerance

Het lijkt misschien makkelijker om straalbezopen achter het stuur van zo'n klein racemonster te kruipen en naar huis te rijden, maar er is geen enkel bewijs dat er meer drankrijders rijden in de Smart's van het bedrijf dan in reguliere auto's. Zo zegt de politie dat ten tijde van het ongeluk in maart, er nog twee andere drankgerelateerde ongevallen plaatsvonden in normale auto's.

Over het alcoholgebruik is het bedrijf duidelijk: 'wij maken gebruik van een zero-tolerance beleid. Onze bestuurders mogen geen druppel drinken. Zodra ze gepakt worden zijn ze hun lidmaatschap kwijt. De twee bestuurders van maart zijn meteen geblokkeerd en kunnen nooit meer lid worden van Car2Go'.

Misdrijf

De politie beaamt ook dat het niet om het bedrijf gaat, maar om de mensen die moedwillig achter het stuur stappen. 'Mensen kunnen heel eenvoudig onder invloed van alcohol achter het stuur van een auto plaatsnemen, of het nou een auto van henzelf of een ander is, of een auto met een abonnementsvorm. Het probleem zit hem hierbij niet in in wat voor voertuig ze zich verplaatsen, maar in het feit dat ze willens en wetens de weg op gaan en zich schuldig maken aan een misdrijf'.

De politie zegt geen afspraken te hebben met Car2Go, maar het bedrijf wel aan te moedigen om extra aandacht te geven aan het probleem.