De gemeente Amsterdam gaat in de Walborg in Buitenveldert een nieuwe tijdelijke opvanglocatie openen voor dakloze gezinnen.

Er kunnen op de nieuwe locatie tussen de 20 en 25 gezinnen worden opgevangen. Ouders kunnen in de Walborg zelf koken en er is een binnentuin waar kinderen kunnen spelen, dat schrijft wethouder Eric van der Burg in een brief aan de commissieleden.

In een ander deel van het gebouw aam de Walborg bevindt zich de bed, bad en broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De twee voorzieningen delen geen gemeenschappelijke (buiten)ruimte en hebben elk een eigen ingang om de samenloop van doelgroepen te voorkomen. De opvang in de Walborg is in ieder geval tot eind 2017 beschikbaar, zegt de gemeente.

Sinds 2012 stijgt het aantal dakloze gezinnen dat bij de gemeente om maatschappelijke opvang vraagt. In maart 2015 kregen 53 gezinnen noodopvang, waarvan 34 in hotels. Een jaar later werden tachtig gezinnen opgevangen, waarvan 25 in hotels. De gemeente noemt opvang in hotels geen geschikte plaats voor kinderen.