Radio- en televisiemaker Wim Brands is maandag op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. 

Dat maakt de VPRO bekend. Brands presenteerde onder meer het tv-programma VPRO Boeken op zondagochtend. Dat deed hij sinds 2005. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs.

Brands was samen met Wim Noordhoek oprichter van het radioprogramma De Avonden. Dat programma kreeg in 2009 een erepenning van de Vereniging van Letterkundigen (VvL). Brands maakte geruime tijd op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken en was bekend van vele VPRO-radio-uitzendingen, vooral op het terrein van literatuur en filosofie. Ook werkte hij voor de omroep Human.

'Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen', zegt Karen de Bok, hoofdredacteur van VPRO televisie.

Brands, geboren in Brummen op 29 maart 1959, begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was ook dichter. Al op 19-jarige leeftijd werd er werk van hem gepubliceerd. Zijn laatste bundel, ’s Middags zwem ik in de Noordzee, verscheen in 2014.

De Bok 'Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. De VPRO heeft een van zijn bekende en gewaardeerde makers verloren.'