Jongerenimam Yassin Elforkani heeft geen concrete signalen voor een terroristische aanslag in Amsterdam. 

De imam waarschuwde zaterdag in een interview dat volgens hem tientallen moslimjongeren in de stad al zo ver zijn om binnen anderhalf jaar een aanslag te plegen, maar voor die waarschuwing heeft hij dus geen concrete signalen.

'Als ik concrete signalen had dat er iets gaat gebeuren, dan ga ik natuurlijk naar de politie toe', zo stelde hij vanavond bij De Wereld Draait Door. Elforkani sprak vanmiddag met de politie over zijn uitspraken in Het Parool. Volgens de politie leverde dat gesprek totaal geen concrete informatie op.

Lees ook: 'Over maximaal anderhalf jaar een aanslag als er niets gebeurt'

Elforkani zegt er niet op uit te zijn om mensen angst aan te jagen. 'Wat ik hier aan het doen ben is een maatschappelijk vraagstuk agenderen om te zeggen: "Samenleving, we moeten veel alerter zijn". Volgens mij zeg ik niets raars erover', aldus de imam bij DWDD.

'Dit onderwerp is bijna een soort taboe-onderwerp geworden. We zeggen eigenlijk met zijn allen dat we er pas over mogen praten als je concrete dingen hebt. Heb je geen concrete dingen, houd dan je mond. Dat is volgens mij niet de insteek die we moeten hebben. Mensen moeten de vrijheid en het vertrouwen hebben om dingen te kunnen signaleren, dingen te agenderen, om ook de samenleving te beschermen.'