Vluchtelingen uit Syrië, Irak en Palestina beginnen maandag onder begeleiding een eigen bedrijf.

De 25 statushouders beginnen onder begeleiding van 'start-upschool' THNK een eigen onderneming.

De vluchtelingen krijgen een programma van zeven weken begeleiding. Tijdens het programma kunnen ze hun eigen ondernemersplannen uitwerken en 'hun leven weer opbouwen', schrijft wethouder Kajsa Olongren aan de gemeenteraad. 

Ook wordt er een proef gestart om vluchtelingen snel in contact te brengen met werkgevers om ze op die manier aan een baan te helpen.

De eerste dertig mensen wordt van de eerste dertig mensen gevraagd welke opleiding en ervaring ze hebben. Vervolgens is de bedoeling dat ze snel aan het werk kunnen of een opleiding kunnen volgen.

Containerwoningen

In juni gaan de dertig wonen in een nieuw complex containerwoningen in Riekerhaven. Vervolgens volgt er een tweede proef met nog een groep vluchtelingen, schrijft Het Parool. Dit zal na de zomer zijn.

Voor dit project werkt de gemeente samen met verschillende opleidingen en bedrijven. Hier vallen onder andere de UvA, HvA en VU onder, en bedrijven als Randstad, Manpower en VNO-NCW.

Als de proef bevalt wil de gemeente de programma's de komende jaren gaan uitbreiden. Er is 10 miljoen euro vrijgemaakt om vluchtelingen sneller aan het werk of een opleiding te krijgen.