Ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok moet maandagavond voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen voor het publiceren van verklaringen uit verhoren met Willem Holleeder en diens zussen Astrid en Sonja.

Dat heeft de advocaat van Kok bevestigd aan AT5.

De Nederlandse staat heeft een kort geding aangespannen tegen Kok omdat die de publicatie van de documenten schadelijk acht.

Volgens advocaat Rutger van Veen zal de rechtbank vanavond moeten afwegen welk belang zij laat prevaleren: de uitingsvrijheid en persvrijheid van Martin Kok of de vermeende schadelijkheid van de documenten.

Publicatie ervan zou het Passageproces namelijk kunnen schaden, zo redeneert de Nederlandse staat.

Vertrouwen

Kok kijkt in ieder geval vol vertrouwen uit naar de rechtszaak. 'Kom maar op', schrijft hij op zijn website. 'We zijn er klaar voor.'

'Wij laten alles van Willem Holleeder op de site staan want we leven hier niet in Turkije'. Verder noemt hij het kort geding 'mosterd na de maaltijd': 'De informatie staat nu toch al overal.'

Ook advocaat Van Veen ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. 'Het lijkt me dat deze zaak succesvol te verdedigen moet zijn'.

Drugshandel

In de verklaringen waar Kok uit citeert, zegt Holleeder geld te hebben geïnvesteerd in de drugshandel van de inmiddels geliquideerde Lucas Boom.

'Op een gegeven moment dacht ik "ik moet toch wat geld verdienen" en toen heb ik bij hem geïnvesteerd in de drugshandel', zegt Holleeder in één van de gepubliceerde verhoren.

Het OM liet zondag weten zeer ontdaan te zijn over het feit dat de verklaringen van a tot z met naam en toenaam op internet staan.

'Dit is heel schadelijk. Het kan ook gevolgen hebben voor getuigen die nog gehoord moeten worden. Want hoe authentiek zijn hun verklaringen als ze dit online al gelezen kunnen hebben?'.