In Geuzenveld zul je er waarschijnlijk snel mee verdwalen, maar gaaf is het natuurlijk wel. Zo'n handgetekende atlas van de vermaarde Amsterdamse VOC-cartograaf Joan Blaeu (1598-1673). Binnenkort wordt de atlas geveild.

Veilinghuis Sotheby's in Londen veilt de bundel van Blaeu eind deze maand. De verwachte opbrengst ervan wordt geschat op zo'n 330.000 euro.

De complete atlas bestaat uit negen boeken, dertien delen, met daarin zeshonderd handgetekende kaarten in levendige kleuren van de meester zelf.

Het imposante boekwerk werd gemaakt in Amsterdam ergens rond 1660. Een echte Blaeu deed het toen al goed. Een atlas van hem kostte in de zeventiende eeuw zelfs meer dan een schilderij van Rembrandt.

Duitsland

Het derde boek, dat 65 kaarten bevat, geeft een gedetailleerde beschrijving van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Andere delen gaan over Azië (28 kaarten), Spanje en Noord- en Zuid-Amerika (64 kaarten) en Duitsland en Zwitserland (107 kaarten).

Op 28 april begint de veiling in Londen, meldt Sotheby's.

Blaeu was hoofdcartograaf van de VOC. Een 11-delige atlas van zijn hand leverde eind vorig jaar nog een recordbedrag van 831.000 euro op. Daar had ook zijn beroemde vader Willem Blaeu aan meegewerkt.