Vrijdagochtend kwamen daklozen voor de Stopera bijeen om te protesteren tegen het sluiten van de winteropvang. Vanaf december zaten ze daar, maar vanmorgen liep die periode af.

In de reguliere nachtopvang is volgens hen te weinig plek en daarom togen ze vandaag naar het stadhuis. 'Wat we hiermee gaan bereiken weet ik ook niet. Maar ze staan er in ieder geval. Ze weten niet waar ze heen moeten, daarom zijn ze hier bij de gemeente. Elke persoon op straat is er eentje te veel', zegt de initiatiefnemer van het protest.

Er zijn alternatieven, zoals de nachtopvang bij het Leger des Heils. Maar dat is niet voldoende volgens een van de daklozen. 'Dat is maar tijdelijk. Tien dagen. De resterende twintig dagen moet je weer op zoek gaan. Het helpt niet als je elke keer weer moet wennen. En je hebt nog sollicitaties en je hebt nog instanties waar je naartoe moet gaan. Je hebt afspraken enzo.'

Het protest zette uiteindelijk weinig zoden aan de dijk. Na een uurtje hielden de daklozen het hier voor gezien en richtten ze hun aandacht op wat nu echt belangrijk is: een plek vinden voor de nacht.