Precies vijftien jaar geleden werden de eerste drie homohuwelijken ter wereld, gesloten door burgemeester Job Cohen in Amsterdam.

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen. 

Sinds dat jaar worden er in Nederland jaarlijks zo’n 1.100 'roze huwelijken' gesloten, waarvan rond de 200 in Amsterdam. Dat zijn een op de vijftien huwelijken die in de stad gesloten worden. Er trouwen twee keer zoveel mannenstellen als vrouwenstellen.

Landelijk gezien is dat precies andersom. Vrouwen trouwen vaker met iemand van hetzelfde geslacht dan mannen, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De eerste twee jaar na de wetswijziging was dat nog niet het geval. Maar vanaf 2003 trouwden elk jaar meer vrouwen met elkaar dan twee mannen.

In 2015 werden in Nederland 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.

Dezelfde rechten

Het homohuwelijk was vijftien jaar geleden een grote stap, maar de afgelopen jaren zijn meer dingen veranderd. Langzaam maar zeker krijgen lesbische stellen en homokoppels dezelfde rechten als heterostellen:

Sinds 1 april 2014 kan de vrouwelijke echtgenote van een biologische moeder makkelijker juridisch ouder worden. Vroeger was daar een adoptieprocedure voor nodig. In Nederland groeien 25.000 kinderen op in een gezin met ouders van hetzelfde geslacht.

Ook mogen homo's en biseksuele mannen sinds eind vorig jaar bloed geven. Maar alleen wanneer zij twaalf maanden lang geen seks hebben gehad met iemand van hetzelfde geslacht. Nederland is daarin niet de eerste. Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk gingen ons voor.

Daarnaast mogen trouwambtenaren geen homohuwelijk weigeren. Dat staat sinds november 2014 in de wet. Vorig jaar is de enkele-feitcontructie afgeschaft. Dat betekent dat scholen leerlingen en leraren niet mogen weigeren of ontslaan als zij lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn. 

Bekijk het AT5-nieuws van 1 april 2001:

Inmiddels is het homohuwelijk in meer dan twintig landen toegestaan:

- 2003: België 

- 2005: Canada, Spanje 

- 2006: Zuid-Afrika 

- 2009: Zweden, Noorwegen 

- 2010: Portugal, IJsland, Argentinië 

- 2012: Denemarken 

- 2013: Uruguay, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Brazilië, Engeland, Wales 

- 2014: Schotland 

- 2015: Verenigde Staten, Ierland, Luxemburg

In buurland Duitsland kunnen homo's en lesbische stellen nog steeds niet trouwen. Daar bestaat wel een officieel partnerschap.

Scheiden

Huwelijken tussen twee vrouwen eindigen volgens het CBS vaker in een scheiding dan een huwelijk tussen een man en een vrouw of een huwelijk tussen twee mannen. Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding.

Bij man en vrouw was dit in 18 procent van de gevallen zo en bij de huwelijken tussen twee mannen 15 procent.

De eerste twee vrouwen die elkaar 15 jaar geleden in Amsterdam het jawoord gaven, Anne-Marie Thus en Hélène Fassen, zijn trouwens nog steeds gelukkig getrouwd.  Ze hebben samen twee kinderen, een zoon van 15 en een dochter van 14, vertelden ze woensdag in de Volkskrant.

In het artikel staat nog wel een kritische noot van het stel: 'Het feit dat we het nog steeds over het homohuwelijk hebben, geeft aan dat er in de afgelopen vijftien jaar nog maar weinig echt is verbeterd. Het is gewoon een huwelijk - je hebt het toch ook niet specifiek over het heterohuwelijk?' 

Het echtpaar hoort ook dat andere stellen van hetzelfde geslacht elkaar op straat geen hand geven.

Bekijk de beelden van het eerste homohuwelijk op 1 april 2001:

Regenboog

Het bekende I Amsterdam-logo heeft vrijdag alle kleuren van de regenboog. Om te vieren dat het precies vijftien jaar geleden is dat in Amsterdam het eerste huwelijk werd gesloten tussen mensen van hetzelfde geslacht. Een wereldprimeur.

Wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit) heeft de letters vrijdagochtend onthuld. "Ik wil dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent. Amsterdam was en is een voorloper in gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksen", zei ze.

Foto: NU.nl/Alphons Nieuwenhuis