Koning Mohammed VI van Marokko is woensdag uit Amsterdam vertrokken, maar donderdag veroorzaakte hij nog steeds overlast op de Keizersgracht.

De koning had namelijk zijn inboedel uit Marokko meegenomen en dat werd vandaag allemaal weer ingeladen. Kleding, meubels en tapijten. Op de Keizergracht, aan de achterkant van het Waldorf, zijn de bewoners de overlast spuugzat. 

'We hebben ontzettend veel overlast gehad van alle vrachtwagens die hier dag en nacht voor de deur met ronkende motoren hebben gestaan. Eerst om het hele gezelschap uit te laden en vervolgens weer in te laden. En toen weer 's nachts uit te laden toen bleek dat hij toch niet weg ging', zegt bewoonster Alexandra van Ede.

'Het was soms krankzinnig, chaotisch! Het was heel raar. We hebben dit zo nog nooit meegemaakt. Mijn vrouw is invalide en heeft een gereserveerde plaats en we konden er af en toe gewoon niet uit', zegt bewoner Hans Wiegman. 

Bekijk video:

Verkeersoverlast op Keizersgracht rond bezoek Marokkaanse koning
Verkeersoverlast op Keizersgracht rond bezoek Marokkaanse koning

Taxi's

Ook aan de voorkant verliep het bezoek afgelopen week nogal chaotisch. Honderden mensen stonden dagenlang te roepen op straat. Auto's en taxi's reden tot diep in de nacht af en aan en blokkeerden de gracht en de bruggen.

Bewoner Erik Hamoen: 'Zijn gevolg stond allemaal met auto's op de stoep, dat had het hotel ook toegestaan, daar had het hotel niks aan gedaan. En daardoor moesten alle bewoners over de straat lopen. En ondertussen zijn er heel veel automobilisten die gefrustreerd zijn en dan ineens hard achteruit rijden of hard opzij, of ineens over een stuk stoep gaan rijden. En dat is gevaarlijk.'

Brief

De bewoners dienden klachten in bij het Waldorf en de gemeente, maar dat haalde weinig uit. Wel ontvingen ze een brief van het hotel met daarin excuses voor de overlast.

Roberto Payer, de manager van het hotel, zegt op zijn beurt weinig steun te hebben gekregen van de politie en handhavers van de gemeente. Het Waldorf wil binnenkort met de gemeente en de politie om de tafel om te kijken hoe in de toekomst de overlast beperkt kan worden.

Politie

De politie zegt dat ze niet op de hoogte waren gesteld van het privébezoek van de koning; volgens hen is het vooral de verantwoordelijkheid van het hotel om de overlast binnen de perken te houden. Wel zijn er direct dranghekken geplaatst toen het druk werd op de gracht.