Van de afgeschoten damherten uit de Waterleidingduinen is gehakt gemaakt. Twintig procent van het vlees ging donderdag van de slagerij naar de voedselbank Amsterdam.

Ongeveer zeventig damherten zijn deze week bij de Waterleidingduinen afgeschoten en daarna overgebracht naar een wildhandel in West. Daar hangen ze een week in de rijpcel om zachter van smaak te worden. Vervolgens wordt het hert gevild. Van het vlees wordt uiteindelijk dus gehakt gemaakt.

Vleesverwerker Pieter van Meel: 'Je kan veel kanten op met vlees en in overleg met Voedselbank hebben we afgesproken een product te maken wat makkelijk te bereiden is en toegankelijk.'

Als gehakt worden de herten vervoerd naar het distributiecentrum van de voedselbank in West.  Vanuit Waternet kwam het initiatief om een deel van het damhertenvlees aan de voedselbank te doneren. En dat wordt met open armen ontvangen. 

Bekijk video:

Vlees van damherten naar Voedselbank
Vlees van damherten naar Voedselbank

Schaars

Bienja Jense van de Voedselbank is er blij mee: 'Zeker een product als vlees. Dat is schaars.' Met de eerst geschoten damherten kunnen negentig gezinnen het vlees eten. Maar in het najaar kunnen nog veel meer klanten van de voedselbank hertenvlees op het menu verwachten.

Er zijn nu rond de 3800 herten in het gebied, dat moet worden terug gebracht tot zo'n 800.