Controles na belletjes op kliklijn illegale verhuur

Tijdens de paasdagen startte de gemeente een offensief om illegale vakantieverhuur tegen te gaan. Via een speciaal telefoonnummer konden Amsterdammers overlast melden.

In totaal maakten 25 Amsterdammers gebruik van het nummer, stelt de gemeente donderdag in een bericht. Deze klachten leverden 21 bezoekjes aan woningen op, waarbij vijftien overtredingen werden geconstateerd. 

En die overtredingen logen er niet om. In veel gevallen verbleven er opvallend veel, vaak jonge, toeristen op één locatie. Zo werden in het centrum appartementen met zes en zeven toeristen bezocht. In West troffen de handhavers een appartement aan met acht vakantiegangers. En elders in de binnenstad werd een woonboot aangepakt waar weliswaar maar drie vakantiegangers op zaten, maar waar al meerdere avonden feestjes werden gegeven voor ten minste achttien man. Dit veroorzaakte veel overlast. Deze woonboot werd overigens niet door de bewoner bewoond.

Tien toeristen in één huis

Maar de ergste overtredingen werden aangetroffen elders in het Centrum en in Zuid. In de binnenstad vonden controleurs een appartement waar tien jonge toeristen verbleven. Voor drie nachten had het tiental drieduizend euro betaald. In de woning stonden in totaal zestien eenpersoonsbedden, terwijl er een shortstay vergunning voor maximaal vier expats voor het pand was vergeven. 

In Zuid werd een illegaal hotel aangetroffen waar, in een woning van twee verdiepingen, in totaal veertien toeristen verbleven. Dit pand is op dinsdag 29 maart, na extra controle door de brandweer, onmiddellijk gesloten.

De komende dagen worden alle controles afgehandeld. Illegale verhuurders kunnen mogelijk een stevige boete ontvangen.

Tip de redactie