'EK Atletiek levert Amsterdam veel op, zoals naamsbekendheid'

Nog 100 dagen en dan gaan 1.800 atleten 5 dagen lang de strijd aan op het EK Atletiek in het Olympisch Stadion en op het Museumplein. Vanmiddag startte het grote aftelmoment, onder leiding van de grootste pleitbezorger van het EK, sportwethouder Van der Burg.

Het EK wordt het grootste evenement sinds de olympische spelen van 1928 in de stad. In aanloop naar die dagen in juli worden er op tientallen plekken in de stad tijdelijke sprintparkoertjes, verspringbakken en kogelstootbanen aangelegd om Amsterdammers vast warm te krijgen voor Atletiek. Die dan allemaal in het Olympisch stadion moeten gaan kijken naar de 44 onderdelen.

Goed voor naamsbekendheid

Het EK kost Amsterdam 5 miljoen euro, maar daar krijgt de stad veel voor terug, zegt Van der Burg. 'Want wat we ook doen, is investeren in atletiekverenigingen. Verder is het goed voor de stad omdat het evenement veel toeristen trekt en het is goed voor de naamsbekendheid van de stad'. Ook wijst Van der Burg erop dat het evenement in verschillende landen wordt uitgezonden. 'Het is mooie stadspromotie en het is vooral genieten van sport. En dat doen heel veel Amsterdammers met mij'. 

Voormalig atlete Ellen van Langen, die op de Olympische Spelen van 1992 goud won op de 800 meter, verzekerde AT5 vanmiddag dat voorbij fietsende Amsterdammers zich geen zorgen hoeven te maken over rondvliegende speren op het Museumplein. 'Nee, dat wordt zodanig geregeld dat ze niet worden geraakt', beloofde ze.

Tip de redactie