Personeel van een verzorgingshuis aan de Fizeaustraat in Amsterdam heeft dinsdag tijdens het leegruimen van een pas overleden bewoner een handgranaat gevonden.

Het explosief werd gevonden op een plank in de boekenkast samen met drie modelbootjes. In eerste instantie dacht het personeel nog dat het mogelijk om een namaakgranaat ging. De overleden man woonde namelijk al jaren in het complex. 'En al jaren stond deze handgranaat in de boekenkast', schrijft de politie. 

Nadat de granaat afgelopen dinsdag al meerdere keren was verplaatst, leek het toch iemand een goed idee om voor de zekerheid de politie te waarschuwen. De agenten die op de melding af werden gestuurd zagen direct dat het mogelijk om een echte granaat zou gaan.

Na overleg met een explosievenexpert kon worden vastgesteld dat de bewoner al jaren een scherpe Engelse granaat uit WO2 tussen zijn modelbootjes had staan. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de handgranaat opgehaald en op een andere locatie gecontroleerd laten exploderen.