Dat de scheidslijn tussen zware criminaliteit en terrorisme soms dun is, bleek afgelopen week weer in Brussel. Ook in Amsterdam moet men alert blijven, zegt hoofdcommissaris Aalbersberg.

De broers El Bakraoui, waarschijnlijk verantwoordelijk voor het laten ontploffen van twee bommen in de stad, werden eerder veroordeeld voor carjacking, een ramkraak en schieten op de politie met een kalasjnikov. Misdrijven die ook geregeld worden gepleegd door Amsterdamse criminelen.

'Dit is voor ons al langer realiteit dat het makkelijk in elkaar over kan gaan. En dat is dus ook reden dat we het niet apart naast elkaar weg zetten', aldus hoofdcommissaris Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor.

Kalasjnikovs worden de laatste jaren vaak gebruikt bij liquidaties in Amsterdam. De politie is zich ervan bewust dat die zware wapens ook bij terroristen terecht kunnen komen.

Wapenhandel

'We zijn alert op supportsystemen als wapenhandel. Dat kan verschillende kanten opgaan. Zoals we bij liquidaties alert zijn op wapenhandel, zijn we ons er zeker van bewust dat die wapenhandel ook in andere handen terecht kan komen'.

Bekijk het interview met de hoofdcommissaris
Bekijk het interview met de hoofdcommissaris