Burgemeester Eberhard van der Laan onthulde woensdagavond op het Centraal Station het wapenschild van de gemeente op de gerenoveerde locomotief City of Amsterdam. Vanaf 1 april kan gedineerd worden in de 65 jaar oude trein met een glazen uitzichtkoepel.

Het Panorama Rail Restaurant gaat vanaf april wekelijkse rondritten door de Randstad maken.

De locomotief werd 65 jaar geleden in Nederland geassembleerd naar Amerikaans model met dik plaatstaal, ruim 3.000 pk en 108 ton zwaar. Een van de meest kenmerkende rijtuigen is die met een glazen koepel.

'Daar zijn er ooit vijf van gebouwd en dat was echt het bijzonderste rijtuig wat je in Europa op het spoor kon vinden door die panoramakoepel', aldus Luc Peulen van het restaurant.

Gasten krijgen tijdens de dinerrit een viergangenmenu geserveerd en zien daarbij de polders, bollenvelden en diverse steden als Rotterdam, Den Haag en Gouda aan zich voorbij trekken.

Van der Laan onthult Amsterdams logo panoramatrein
Van der Laan onthult Amsterdams logo panoramatrein

Onderhoud

Een maaltijd in de trein kost 109 euro per persoon (bij reservering voor twee personen) en 159 euro per persoon als er in het panoramarijtuig gegeten wordt. De opbrengsten uit de dinerritten maakt het onderhoud van de machine mogelijk. 

Chef-kok Julius Jaspers gaat de maaltijden verzorgen. 'Het is best een avontuur. Het eerste avontuur is of we de reserveringen goed vol krijgen, het moet wel kunnen en betaalbaar blijven voor iedereen. Het tweede avontuur is dat we gaan koken in een trein. Dat is niet van alle gevaren ontbloot.'

'We hebben één proefrit gedaan en daar is het water uitgevallen en halverwege het elektra. We hadden ook een lekkage. Op zich bereiden we het heel goed voor in het restaurant en hoeft het alleen maar afgemaakt te worden.'