De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland organiseert vrijdagavond een gebedsbijeenkomst op de Dam.

Dit naar aanleiding van de vele terroristische aanslagen van de afgelopen tijd, en die in Brussel in het bijzonder. De bijeenkomst moet een moment worden waarop uitgebreid wordt stilgestaan bij de slachtoffers.

De directe aanleiding voor het versturen van de brief naar gebedshuizen om op Goede Vrijdag stil te staan bij de gebeurtenissen was de aanslag in Istanbul vorige week.

'Dit overstijgt elke religie. Wij denken dat elke religie, dus elke gemeenschap, vrij moet worden gelaten hoe ze daar aandacht aan geven. Het leek ons organisatorisch te veel werk om alle religieuze gemeenschappen bij elkaar te krijgen. Als ieder gebedshuis daar op zijn of haar aandacht aan kan geven, dan zijn we allang blij', aldus Saïd Bouharrou van de organisatie.

Zorgen

Die uitnodiging werd goed ontvangen, ook bij de christelijke gemeenschap in de stad. 'Bloedvergieten is inderdaad overal op het ogenblik. Dat baart ons grote zorgen, ook in deze stad waar we als joden, christenen, moslims en alle andere mensen die deze stad bewonen het gewoon goed met elkaar willen hebben.

We willen graag delen wat ons beweegt op zo'n moment. Gezamenlijk van onze afschuw getuigen, maar ook gezamenlijk blijven zeggen dat we gaan voor solidariteit', legt Julia van Rijn van de Protestantse kerk Amsterdam uit.

De organisatie overlegt vanavond met de gemeente om te bepalen hoe het programma er inhoudelijk uit komt te zien.