De dood van de 35-jarige Magnus Jonsson in Amsterdam is gefilmd. De verdachte Michael K. blijft voorlopig vastzitten.

Dat bleek dinsdag tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank, schrijft Het Parool.

De 56-jarige eigenaar van de woning in de Filips van Almondestraat stond dinsdag voor de rechter in de bizarre zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat hij een cocktail van onder andere XTC, methamfetamine, MDMA en ketamine bij Jonsson heeft geïnjecteerd. Dit zou al dan niet met toestemming van Jonsson zijn gebeurd.

Vervolgens werd Jonsson in een latexpak gehesen en urenlang vastgebonden voor intensieve seksuele handelingen en SM-technieken. Omdat hij daarbij van tijd tot tijd langdurig met het hoofd naar beneden hing, nam zijn lichaamstemperatuur gevaarlijke hoogtes aan.

De combinatie van de drugs en de hoge lichaamstemperatuur is Jonsson waarschijnlijk fataal geworden. 

Doodslag

De 56-jarige huiseigenaar wordt door het OM verdacht van doodslag dan wel dood door schuld. Het OM denkt dus dat hij of opzettelijk Jonsson om het leven heeft gebracht, of onvoorzichtig en roekeloos heeft gehandeld. K. zei dinsdag zelf dat Jonsson had ingestemd met het toedienen van de drugs en de seksspellen. 

Volgens buurtbewoners zou het huis waar de Zweed werd gevonden regelmatig gebruikt worden als sekslocatie voor homoseksuele mannen. In dezelfde woning werd in 2014 ook een dode man aangetroffen. Hoewel het toen om een natuurlijke dood ging, is dat sterfgeval door de politie meegenomen in het onderzoek.

K. moet voorlopig vast blijven zitten omdat er angst bestaat dat hij nieuwe slachtoffers maakt. Ook moet er meer onderzoek komen. Op 4 april wordt er besloten of K. naar het Pieter Baan Centrum moet voor een psychiatrisch onderzoek.