SP-raadslid Peter Kwint heeft de politieactie op de Prins Hendrikkade, waarbij werd geschoten, van dichtbij meegemaakt. Hij zat in een bus die toevallig voorbij reed.

'Vlak voor het Amrâth Hotel hoorde ik in een keer een vrouw in de bus zeggen dat er een auto was klemgereden. Dus ik kijk om en zie overal politie. En toen kwamen er in een keer allemaal mensen richting de bus rennen', zegt Kwint tegen AT5.

'Vlak voor de bus liep toen een vermoedelijke crimineel langs. Vervolgens werd er door de politie op hem geschoten. Er brak redelijke paniek uit', zegt het raadslid.

Kwint meldde het schietincident als een van de eersten op Twitter dinsdagavond. 'Gelukkig was het een waarschuwingsschot.'

Brussel

De aanslagen van die ochtend in Brussel lagen bij de meeste mensen nog vers in het geheugen. Maar toch kwam de gedachte daaraan niet direct bij Kwint op: 'Het gaat allemaal heel erg snel en je bent vooral bezig met wat er direct om je heen gebeurt als er geschoten wordt', zegt Kwint. 'Mensen gingen vrij snel naar de grond van de bus. Maar hadden na een halve minuut of minuut ook wel weer zoiets van: "volgens mij kunnen we wel weer omhoog komen".'

Na het waarschuwingsschot van de politie waren mensen al snel weer bij zinnen. Peter Kwint: 'Ik moest wel lachen. Binnen een minuut of tien begon het gezeik alweer over dat mensen wel graag snel naar huis wilden om op tijd thuis te zijn voor het eten. Dus een beetje Amsterdammer komt er ook wel weer vrij snel overheen geloof ik.'

Bekijk beelden van de arrestatie:

Veel politie op de been bij aanhouding op Prins Hendrikkade
Veel politie op de been bij aanhouding op Prins Hendrikkade

Achtervolging

Bij de politieactie werden drie verdachten opgepakt. Voor de aanhouding was er een achtervolging. Een van de verdachte gooide een pakketje met daarin mogelijk verdovende middelen weg.

De politie kwam op een melding af van een incident aan de Nieuwe Oostenburgerstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, renden een aantal mensen een auto in die er vandoor ging.

De achtervolging werd ingezet en op de Prins Hendrikkade werd de auto klemgereden. Een van de verdachten kon direct worden gepakt. Twee anderen renden nog weg, maar konden na een waarschuwingsschot op de Geldersekade worden gepakt. Er vielen geen gewonden door het waarschuwingsschot.