Vier Amsterdammers hebben tot drie jaar cel tegen zich horen eisen na fraude met creditcards. De creditcardmaatschappijen zijn voor ruim 15.000 euro getild door de vier.

Het gaat om twee vrouwen en twee mannen in de leeftijd tussen de 30 en 38 jaar oud. De 30-jarige verdachte wordt door het OM gezien als degene met een aansturende rol in de zaak. Tegen hem is de hoogste straf geëist: 36 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Hij had pas een gevangenisstraf uitgezeten.

Twee vrouwen van 32 en 38 jaar hebben elektronica- en meubelwinkels benaderd. Dat is in twee gevallen gelukt. Er is toen voor ruim 7.000 euro aan goederen buitgemaakt. Bij zeven andere pogingen probeerden ze voor 35.000 euro aan goederen te verkopen.

Een 31-jarige verdachte heeft tevens poststukken bij een postdepot gestolen. Hij is daarbij betrapt door iemand van de beveiliging van PostNL. Er waren daar meldingen binnen gekomen dat klanten hun betaalpassen via de post niet hadden ontvangen. 

Camerabeelden

De zaak kwam aan het licht na twee meldingen via Meld Misdaad Anoniem in juni 2014. Daarop heeft de politie een onderzoek ingesteld en zijn er onder meer taps geplaatst op de telefoons van de verdachten, is er geobserveerd, en zijn er camerabeelden opgevraagd bij winkels.

Dit alles heeft uiteindelijk tot de aanhoudingen geleid.