Na de zomer gaan luchtverkeersleiders op Schiphol-Oost als proef alle landende en opstijgende vliegtuigen op de Groningse luchthaven Eelde aansturen.

Op de verkeerstoren van Eelde werd de afgelopen maand een 360 graden camera gemonteerd, die realtime het hele vliegveld kan overzien, meldt Luchtvaartnieuws.nl.

Via grote schermen op Schiphol kunnen de luchtverkeersleiders al het vliegverkeer in Groningen waarnemen. Overigens blijft de verkeerstoren in Groningen gewoon bemand.

Het is niet de bedoeling om de luchtverkeersleiding in Groningen overbodig te maken. 'Daar kunnen we niet op vooruitlopen. Bovendien staat de wetgeving dat niet toe', zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland.

De komende maanden worden luchtverkeersleiders op Schiphol getraind in het gebruik van de 'remote tower', de verkeerstoren op afstand. Het experiment dient als input voor ontwikkelingen van wet- en regelgeving. In de toekomst zou de verkeerstoren op afstand kunnen leiden tot een efficiëntere inzet van luchtverkeersleiders.