Zaterdag is een speciaal gedenkbord voor André Hartman onthuld in Amsterdam. De sigarenboer kwam in 1993 om het leven bij een overval op zijn zaak in de Molukkenstraat.

Zijn weduwe An Hartman bleef de winkel tot eind vorig jaar runnen. Nu zit er een nieuwe winkel in pand van de voormalige sigarenboer. Maar André Hartman is voorlopig nog niet vergeten.

'Dat betekent heel erg veel. De Hartmanbrug was al een heel erg mooi initiatief. En nu zo'n bordje, typisch Oost. Ze vergeten geen gebeurtenis', zegt An.

De nieuwe eigenaar van het pand vindt het vooral belangrijk dat de dood van André Hartman nooit vergeten mag worden. 'Dat de mensen die nu de winkel binnen komen eraan herinnerd worden wat hier ooit gebeurd is. Het is zo zinloos geweest. Daarom vond ik het belangrijk om het bordje te plaatsen', legt Silvo Walter de keus uit.

Bekijk video:

Gedenkteken ter nagedachtenis aan André Hartman onthuld
Gedenkteken ter nagedachtenis aan André Hartman onthuld

Geliefd

Na de dood van haar man is An Hartman altijd blijven doorwerken. Ondanks het feit dat de sigarenzaak in totaal 19 keer is overvallen. Eind vorig jaar besloot om er mee te stoppen. Maar dat ze nog altijd zeer geliefd is in Oost, bleek ook wel vandaag. 'Het bordje had wel wat groter gekund. Wat mevrouw Hartman allemaal is overkomen in al die jaren is ook niet leuk', zegt een bezoeker van de onthulling.

Lees ook: An Hartman: 'Nog steeds vragen mensen hoe het gaat, dat is typisch Oost'