Burgemeester Van der Laan sprak vrijdagavond zijn afschuw uit over de gewelddadige dood van de fietsenmaker in de Jan Tooropstraat afgelopen dinsdag.

De 49-jarige man werd doodgestoken en het motief is nog altijd onduidelijk. 'Afgrijselijk' reageerde Van der Laan.

Over de aanleiding van de steekpartij is nog weinig duidelijk. De politie onderzoekt camerabeelden en zoekt nog naar getuigen.

Van der Laan: 'Het is een afgrijselijke gebeurtenis.' De burgemeester heeft ook nog geen idee wat de reden is van de steekpartij. De politie hoopt, door met getuigen te praten, meer over de zaak te weten te komen. 

Bekijk het wekelijkse gesprek met de burgemeester
Bekijk het wekelijkse gesprek met de burgemeester

Overvallen

Ondanks deze tragische gebeurtenis neemt het aantal overvallen onder Van der Laan de laatste jaren sterk af: 'In 2009 hadden we 560 gewapende overvallen. Vorig jaar hadden we er 190, dus we gaan wel de goede kant op. Maar ook de Top600, niks kan voorkomen dat in een grote stad erge dingen gebeuren.' 

De Top600, het project om veelplegers streng te bestraffen maar ook nieuwe kansen te bieden loopt nu 4.5 jaar. Van der Laan: 'We hebben er 600 nu in behandeling maar er zijn al 681 uitgestroomd. We zijn eigenlijk nu toe aan 1281'.

'Dat is fijn want onder de mensen die uitgestroomd zijn heb je veel minder dat ze nog steeds strafbare feiten plegen. Dat is tot wel 60% gedaald, en dat hadden we in het begin echt nooit durven dromen.'