Het stadsbestuur wil met een nieuwe hotelnota het toerisme afremmen. De vraag is alleen of de gemeente voldoende middelen heeft om alle plannen te laten slagen.

'Nee, tenzij' wordt de boodschap. Alleen voor hotels die specifieke doelgroepen bedienen zoals kunstenaars- of studentenhotels is mogelijk nog plek.

Mogelijk, want het laatste woord over de komst van zo'n hotel is aan de buurt. 'Als er geen draagvlak is in de buurt, dan komt er geen hotel', stelt wethouder Kajsa Ollongren (D66).

Maar buurtbewoners kunnen niet alles stoppen. Er staan namelijk nog 106 hotels met 6500 kamers op de planning, bovenop de ruim 30.000 hotelkamers die de stad al telt.

Bovendien zijn er nog de bestemmingsplannen, waar een veto van de buurtbewoners juridisch gezien nul invloed op heeft.

Wethouder Ollongren spreekt over nieuwe hotelnota
Wethouder Ollongren spreekt over nieuwe hotelnota

Ruimte

'Waar ik van schrik is dat ze ondertussen zeggen, en verder zit er in de bestemmingsplannen nog een heleboel ruimte voor hotels van waar we nu niet zeker van zijn en waarvan we ook nu niet kunnen zeggen dat we straks kunnen schrappen', stelt GroenLinks-gemeenteraadslid Jorrit Nuijens. 

Wethouder Ollongren kan niet zeggen hoeveel nieuwe hotels er ongeveer bij gaan komen. 'Ik kan het niet inschatten, ik zeg 'minder meer'. Dus we hebben het niet meer over dit aantal, dat is zeker.'