Lage opkomst bij Wilders-proces

Slechts een handjevol demonstranten verzamelden zich vanochtend bij het proces tegen Geert Wilders. In de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol begon de veelbesproken rechtszaak.

De PVV-leider moest zich verantwoorden voor zijn 'minder-minder-uitspraken' over Marokkanen. De rechtszaak trok vooral een leger aan journalisten en veiligheidsmensen. Anti-islambeweging Pegida demonstreerde voor de vrijheid van meningsuiting. Maar de paar honderd deelnemers die werden verwacht, lieten zich niet zien.

'Ik ben met pensioen en ik heb de tijd. Dus ik dacht, even kijken hoe het er hier aan toe gaat', vertelt een Wilders-sympathisant. Maar naar binnen gaat hij niet. 'Ik heb een paspoort nodig. En dat vind ik een beetje vreemd in Nederland. Een rijbewijs vind ik normaal, maar een paspoort...'

Toetsenbord
Een orde-handhaver van Pegida had wel een verklaring voor de 'bedroevende' opkomst. 'Dat zegt iets over het feit dat mensen niet met daden hun ideologie willen uiten, alleen maar achter het toetsenbord. Maar ze zijn niet bereid om een offer te brengen.'

De politie arresteerde vanmorgen zes personen die met messen en pepperspray onderweg waren naar de rechtbank. Wie ze precies zijn en wat zij van plan waren, is niet bekend. 

Tip de redactie