Klas van het Sweelinck College wint prijs voor minste schoolverzuim

Spijbelen, daar doet klas 1D van het Sweelinck College in Zuid niet aan. En daarom wonnen ze vandaag de prijs voor voor het minste schoolverzuim. Het verzuim was de afgelopen maand namelijk 0, en daarmee versloegen ze 30 andere middelbare scholen in de stad.

De gemeente zette de afgelopen jaren fors in om het schoolverzuim terug te dringen van de ruim 31 duizend scholieren die Amsterdam rijk is. Leerplichtambtenaren gingen langs de deuren, op scholen hielden ze klas voor klas de absentie bij, en de gemeente hield de week voor de zomervakantie zelfs controles op Schiphol om ouders aan te spreken die hun kinderen ziek meldden om eerder met vakantie te gaan.

En met resultaat, want er wordt minder gespijbeld. Zo liep het schoolverzuim in de afgelopen jaren terug van 3,8 procent naar 3,7 procent, maar daalde het sterker in het afgelopen schooljaar naar 3,2 procent. Dat betekent dat bijna 1000 leerlingen 16 uur of meer in 4 opeenvolgende weken verzuimde.

Aandacht

Onderwijs-wethouder Simone Kukenheim kwam de prijs uitreiken op het Sweelinck College: 'Belangrijk dat school daar goed aandacht voor heeft en dat de scholen de kinderen ook echt kennen en weten hoe het met ze gaat en weten of ze vaak te laat komen of spijbelen. Dat gebeurt al, maar scholen moeten dat constant blijven.'

Bekijk de video:

Tip de redactie