IJswinkels blijven ook na hercontrole regels overtreden

IJswinkels in het centrum van Amsterdam blijven de regels maar overtreden. Negen van de tien ijswinkels die daar vorig jaar in overtreding waren, kwamen ook niet door de hercontrole. 

Veel ijszaken verkopen bijvoorbeeld ook andere producten, zoals koffie en wafels. Door deze 'toeristenwinkels' gaat het unieke karakter van de binnenstad verloren, en gaan zaken te veel op elkaar lijken, vindt onder andere het platform Red de Winkel

Er gelden speciale regels voor ijswinkels, maar die worden door de meeste eigenaars niet goed nageleefd. Vooral in het gebied Damstraat/Nieuwe Hoogstraat dreigen nu hoge boetes. En het aantal ijs- en wafelzaken in dat gebied blijft maar groeien. Er zit nu zelfs een Duo Penotti Flagshipstore op het Rokin. 

Eigenaar Roberto Fava zegt in het AT5 programma 'De Stelling' dat dat prima is. 'Het is een winkel, het is retail. Bakkerijen, banketbakkerijen en chocolaterie vallen daaronder. IJsverkoop is daarbij gekomen met de veranderingen in 2009. Daar spelen we op in in sommige vestigingen. In andere vestigingen waar we met de gemeente over hebben gesproken hebben we het ijs weggehaald, en dat zijn nu compleet bakkerijen. Daar waar het kan, doen we het. En waar het niet kan passen we het weer aan.'

Petitie

Stadsdeel Centrum controleerde vorig jaar alle 71 zaken die zich presenteren als ijswinkel. Bij alle 71 zaken was wel iets niet in orde. In de Nieuwe Hoogstraat en de Damstraat, waar de overlast het grootst is, bleek bij een hercontrole weinig verbeterd. Negen van de tien zaken daar overtreden nog steeds de regels, bijvoorbeeld door ook wafels en koffie te verkopen.

Andere ondernemers in de stad zijn er klaar mee. 'Dat zie je ook aan de reacties die we krijgen op de site waar mensen de petities kunnen tekenen. Er zijn gewoon heel veel (ex)-Amsterdammers die graag een gevarieerd aanbod willen en die op deze manier de stad uitgejaagd worden', zegt Anna van Nouhuys van platform Red de Winkels. 

De winkels in de Damstraat en de Nieuwe Hoogstraat krijgen nu een brief met een deadline van zes weken, zegt de gemeente. Voldoen ze dan nog niet, dan volgen dwangsommen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Dat geldt ook voor nog 34 andere zaken in het centrum.

Verder kan het stadsdeel eigenlijk niet zoveel doen. 'De regels gaan niet voorkomen dat al die winkels er zijn. Er mag gewoon heel erg veel', zegt stadsdeelbestuurder Roeland Rengelink.

Bekijk de video hier:

Tip de redactie