Wethouder: Nog twee jaar nodig om financiën Amsterdam op orde te krijgen

Het gaat nog jaren duren voordat de financiële huishouding van Amsterdam écht op orde is. Daarvoor waarschuwt wethouder Financiën Udo Kock.

Vandaag reageerde hij uitgebreid op de uitkomsten van de enquêtecommissie naar de financiële functie van de gemeente.

Ongeveer een maand geleden presenteerde enquête-voorzitter Marijke Shahsavari het eindrapport. Opvallend daarin was de claim dat door de problemen jaarlijks mogelijk tientallen miljoenen euro's niet goed zijn besteed. Daar moet een einde aan komen erkent Kock: 'Over twee jaar, aan het einde van deze collegeperiode moet in ieder geval de basis op orde zijn. Dan is het zo dat je op dat moment niet meer de kosten maakt die je nu wel maakt om die basis op orde te krijgen.' Een state-of-the-art financiële huishouding waar Kock naar streeft zal nog langer in beslag nemen dan twee jaar.

Onderdeel van de problemen is de cultuur binnen het ambtenarenkorps, waarin 'afspraak is afspraak' lang niet altijd geldt. Kock: 'Cultuurverandering is niet iets wat je via een afvinklijstje eventjes realiseert. Dat is een heel taai proces. Amsterdam heeft een wat losse cultuur, hartstikke leuk als je in de tram zit maar niet als je een begroting van 6.5 miljard euro moet beheren. Dat moet gewoon anders.'

De gemeente wil bijna alle aanbevelingen van de enquêtecommissie uitvoeren. Kock denkt nog zeker twee jaar nodig te hebben om de financiële basis van Amsterdam weer op orde te krijgen.

Lees ook: Enquêtecommissie: Iedereen faalde in aanpak financiële wanorde

Lees ook: Gemeente is 24,5 miljoen kwijt. Maar wie gaat er betalen?

Lees ook: Raadsenquête financiën: 'Niemand voelde zich verantwoordelijk voor miljarden’

Tip de redactie