Wethouder Udo Kock (Water) snapt heel goed dat mensen met een tweetakt plezierboot het zuur vinden dat ze per 1 januari volgend jaar niet meer in de grachten mogen varen. Toch vindt hij dat het een maatregel is die hard nodig is. Bovendien was al langer bekend dat het verbod er aan zat te komen.

Naar schatting kent Amsterdam nog duizend tot vijftienhonderd booteigenaren met een tweetakt motor. Zij zullen in mei en december per brief geïnformeerd worden. Na 1 januari lopen ze kans op een boete. 

'Het is een beetje zuur voor de mensen die het betreft, dat snap ik heel goed. Aan de andere kant is het een maatregel die iedereen goed kan begrijpen. Die dingen zijn vervuilend, er komt olie in het water en de verbranding is vuil. We hebben het al een paar jaar geleden aangekondigd, dus het komt niet als een verrassing', reageert Kock.

Milieubelastend

Vooral op de grachten waar het meest gevaren wordt, zorgen de tweetakts voor een hoop vervuiling en stank, merkt ook woonboot-bewoner Marcel aan de Prinsengracht. Toch is hij niet echt voor een verbod.

'Aan de ene kant is tweetakt herriemakend en milieubelastend. Aan de andere kant zijn het vaak mensen die niet zoveel te besteden hebben die zo'n tweetaktmotortje op de kop getikt hebben. Hoe triest het ook is voor diegene die nu met een tweetakt rondvaart, die gun ik ook zijn pleziertje.'

Op straat zijn de meningen over het verbod verdeeld. 'Aan de ene kant vind ik het wel terecht, want ze stinken als een bunzing.' 'Ik heb er geen last van. Af en toe heb je van die gezellige ouderwetse bootjes en daar hoort het ook bij.' 'Ik denk dat ze ook aardig vervuilend zijn, dus van mij mogen ze weg.'

Bekijk de video:

Wethouder Kock over verbannen tweetakt boot
Wethouder Kock over verbannen tweetakt boot