OM eist vier maanden cel tegen Holleeder om bedreigen Peter R de Vries

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep vier maanden celstraf geëist tegen Willem Holleeder voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries in april 2013.

Omdat hij het misdrijf in zijn proeftijd pleegde, eist het OM ook dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van Holleeder voor de periode van een jaar wordt herroepen. 'Topcrimineel' Holleeder werd een jaar geleden veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Het OM ging toen in beroep bij het gerechtshof.

Holleeder belde een kleine drie jaar geleden aan bij de woning van De Vries in Hilversum. Toen hij de deur opendeed, bedreigde Holleeder hem. De Vries deed daarvan aangifte. Holleeder was boos op de misdaadjournalist vanwege een film over de Heinekenontvoering, gebaseerd op een boek dat De Vries daar over schreef.

In januari 2012 werd Holleeder voorwaardelijk in vrijheid gesteld, nadat hij zes jaar had uitgezeten van de negen jaar die hem was opgelegd in de zogeheten Kolbakzaak. 'Kolbak' draaide naast de afpersing van onder anderen Willem Endstra om witwassen, mishandeling, deelname aan een criminele organisatie en bedreiging. Aan die invrijheidstelling was de voorwaarde verbonden dat Holleeder geen strafbaar feit zou plegen in de periode van voorwaardelijke invrijheidstelling. Maar dat deed hij met het bedreigen van De Vries dus wel, aldus het OM.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Video: OM eist 4 maanden tegen Holleeder

Lees ook: Peter R. de Vries: 'Holleeder ziet er niet heel goed uit'

Tip de redactie