Meer water en minder auto's voor Centraal Station in 2023

Het gedeelte voor het Centraal Station,aan de centrumzijde gaat de komende jaren flink veranderen. In 2023 moet het gebied 'mooier en beter bereikbaar' worden.

Op een site van de gemeente wordt uitelegd wat er allemaal gaat veranderen. Ter hoogte van het Victoriahotel wordt de kade afgegraven en krijgt het water dus ruimte. Onder dit water komt een fietsenstalling met ruimte voor 7.000 fietsen en vanuit hier kunnen reizigers meteen de metrohal in.

De veranderingen lijken slecht nieuws voor automobilisten. Het gebied tussen Damrak en Martelaarsgracht wordt alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsers en trams. Auto’s en bussen mogen vanaf het Damrak alleen nog rechts afslaan. Willen ze naar West, dan rijden ze achter het station langs, door de tunnel.

Volgens de verantwoordelijk projectleider wordt de omgeving van het Centraal Station zo een stuk mooier. 'Het Stationseiland krijgt zijn stationsgevoel terug en wordt beter bereikbaar. Als we in 2023 klaar zijn, is het gezicht van de entree van Amsterdam veranderd. Dat je op zo’n manier je stempel op de stad kunt drukken is toch wel bijzonder.'

Aannemer
In 2018 moeten de werkzaamheden daadwerkelijk gaan beginnen. Er wordt nog gezocht naar een aannemer, de hoop is dat die aan het eind van het jaar gevonden is en dat er in 2017 al voorbereidende werkzaamheden kunnen plaatsvinden.

Lees ook: Fietsenstalling onder water voor 7200 fietsen bij CS

Tip de redactie