Brug over het IJ in ere hersteld

Amsterdam krijg op bevrijdingsdag een brug van ponten over het IJ, net als in de Tweede Wereldoorlog.

In 1945 verbond een brug van ponten over het IJ het centrum van Amsterdam met Noord.

Op 5 mei wordt de brug opnieuw aangelegd, als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam. De brug wordt officieel in gebruik genomen om 14:00 uur, tot 16:00 uur is hij opengesteld voor publiek.

Als eerste lopen brugwandelaars van weleer, samen met kinderen uit Noord en burgemeester Eberhard van der Laan. Geïnteresseerden in de overtocht kunnen zich vanaf vrijdag 18 maart 9.00 uur opgeven voor een gratis ticket via www.4en5mei.amsterdam (reserveren is noodzakelijk).

Aan de overkant op de Noordelijke IJ-oever is een uitgebreid programma met onder meer concerten en films georganiseerd door Tolhuistuin/Paradiso, A'DAM Toren en EYE filmmuseum. Het educatieproject Oorlog in mijn Buurt presenteert verhalen en een foto expositie: kinderen uit Noord interviewden de pontwandelaars van weleer.

In EYE is de premiere van de documentaire 'Het Vergeten Getto' over het Joodse Asterdorp in Amsterdam Noord. In de weken voor 5 mei zal op de ponten een korte compilatiefilm te zien zijn over de pontenbrug uit 1945 uit de collectie van EYE filmmuseum. Van Vereniging Museumkwartier Hembrug zijn een aantal authentieke jeeps en motoren van de bevrijders uit WO2 te bezichtigen.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een brug gemaakt van pontveren. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord. Vorig jaar werd de pontonbrug wegens weersomstandigheden afgelast.

Tip de redactie