Centrumbewoners willen parkeerverbod voor bezoekers aan de gracht

Als het aan een grote groep binnenstadbewoners ligt nemen de parkeerproblemen aan de grachten af. Ze willen dat de plekken op de grachten verboden terrein worden voor mensen die niet in de buurt wonen of werken.

De bewoners zijn de parkeerproblemen spuugzat. Auto's van bezoekers zouden alleen nog maar in parkeergarages, waar volgens hen genoeg plek is, mogen staan. Een petitie voor het zogenoemde 'Buurtparkeren' werd al ruim 800 keer getekend.

"Ik denk dat het juist heel sociaal is naar de bezoekers", legt Ben van Duin, een van de mensen achter het plan, uit. "Want de bezoeker is uiteindelijk, als hij zijn auto heeft neergezet, voetganger. En die voetganger vindt het niet prettig als hij de hele tijd onder de voet wordt gereden door allerlei auto's die hier rondrijden. Dus volgens mij is het voor de bezoeker prima."

Kudelstaart

Toch wil verkeerswethouder Pieter Litjens het plan niet uitvoeren. Tot onvrede van Van Duin. "Als ik in Kudelstaart zou wonen en ik zou mijn auto niet voor de deur kunnen zetten, dan zou ik het ook heel vervelend vinden. Nou woont de wethouder daar toevallig. Die man gaat elke dag met zijn auto op en neer naar Amsterdam."

De bewoners houden op 17 maart een bijeenkomst met politici, belangenorganisaties en ondernemers om hun plan nogmaals onder de aandacht te brengen.

Tip de redactie