Extra geld naar vluchtelingen en opknap wijken, toeristenbelasting omhoog

Coalitiepartijen D66, VVD en SP trekken extra geld uit voor het aan het werk helpen van vluchtelingen en het opknappen van wijken buiten de ring. Ook wordt de toeristenbelasting binnen de ring verhoogd. Dat blijkt uit de plannen die de coalitie vanochtend presenteerde.

Volgens de partijen is de stad flink veranderd sinds ze het coalitie-akkoord sloten en dus kwamen ze vanochtend met extra plannen. In totaal wordt er ruim 100 miljoen euro extra geïnvesteerd.

Toeristenbelasting
Omdat de druk op de binnenstad hoger wordt nu de toeristenstroom elk jaar toeneemt, komt de coalitie met een hogere toeristenbelasting binnen de ring.  Van de huidige 5% naar 6%. Buiten de ring gaat het belastingtarief omlaag naar 4%.

De extra inkomsten gaan onder andere naar een betere handhaving. Zo wordt er beter gecontroleerd op vakantieverhuur, en wordt er extra geïnvesteerd in het schoonhouden van de stad.

Vluchtelingen
De coalitiepartijen willen vluchtelingen met een verblijfstatus sneller aan het werk helpen. Daar is 10 miljoen extra voor uitgetrokken. Te denken valt bijvoorbeeld aan cursussen Nederlands en het bemiddelen naar betaald werk.

Opknappen wijken
Er komt 40 miljoen extra voor voor het wegwerken van achterstanden in onderhoud van wijken, vooral buiten de ring. Het geld gaat vooral naar het opknappen van de openbare ruimte in Nieuw West, Noord en Zuidoost. Er is tien miljoen gereserveerd om Amsterdammers zonder werk een kans te geven betaald een bijdrage te laten leveren aan de opknapbeurt.

OZB omlaag
Zes miljoen wordt gestoken in het verlagen van de OZB (onroerendezaak-belasting). Onder andere sportverenigingen, zorginstellingen en scholen hoeven hierdoor minder belasting te betalen.

Waar komt het geld vandaan?
De extra uitgaven komen voor een deel uit het vereveningsfonds (50 miljoen), het fonds dat is bedoeld voor het realiseren van nieuwbouwprojecten. De belasting op toerisme gaat omhoog in het Centrum, West, Oost en Zuid, het nieuwe 6%-tarief gaat gelden voor alle vakantieverhuur, en ook touringcars en cruisevaart-toeristen en stad-tours moeten toeristenbelasting gaan betalen. De opbrengst van dit plan is berekend op 12 miljoen euro.

De hele persconferentie wordt vanavond direct na het nieuws van 10.00 uur nogmaals uitgezonden op AT5.

Tip de redactie