Albert Cuypmarkt krijgt enorme stalen entree met lampionnen

Het is de bekendste markt van Nederland, maar toeristen lopen er vaak nog gewoon langs: De Albert Cuyp. Om daar verandering in te brengen krijgt de markt een eigen toegangspoort.

Vandaag werd de stalen constructie neergezet waar uiteindelijk 258 lampionnetjes in komen te hangen. Iedere lampion vertegenwoordigt een kraampje. Op deze manier wilde het kunstenaarsduo Hester van Dijk en Reinder Bakker de diversiteit van het marktaanbod in het kunstwerk terug laten komen.

In 2014 reden de kunstenaars met hun mobiele zonprintstudio over de markt. Bakker: 'We zijn een maand lang de markt overgegaan, we hebben de producten die alle marktkoopmannen verkopen vastgelegd met lichtgevoelig papier. En dat was heel erg leuk en iedereen was heel erg enthousiast, dat was heel erg fijn.'

Identiteit

'Het idee aan kunst in de openbare ruimte is dat mensen het zien, maar ook, in dit geval, dat het een plek markeert', zegt Sebastiaan Capel, voorzitter van de bestuurscommissie in Zuid. 'De toegang van de Albert Cuyp vanaf de Van Wou krijgt hiermee meer een identiteit.'

Komende twee zondagen worden de lampionnen in de constructie gehangen. Het kunstwerk zal ongeveer tien jaar blijven staan.

Bekijk de video:

Tip de redactie