Nick & Simon openen 65e Boekenbal

Met Nick & Simon is vrijdagavond in de Stadsschouwburg de aftrap gegeven van de 81e editie van de Boekenweek. 

Als slotact van het openingsprogramma tijdens het Boekenbal vertolkte het populaire duo het Duitse lied Guten Nacht, Freunde, de hit van Reinhard Mey. Het optreden sloot aan bij het thema van dit jaar: Duitsland.

Het Boekenbal, de traditionele aftrap van het literaire evenement, vond voor de 65e keer plaats. De grote zaal van de Stadsschouwburg was voor de gelegenheid omgetoverd tot een Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig, waar de Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke de avond aan elkaar zong en praatte.

Onder anderen de Nederlandse musicus Fay Lovsky, de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en de New Yorkse drag queen Joey Arias beklommen het podium.

Rode loper

Veel bekende schrijvers betraden de rode loper van het Boekenbal, onder wie Marion Bloem, Robert Vuijsje, Renate Dorrestein, Jan Siebelink en Leon de Winter. Eregast van het bal was Esther Gerritsen, de schrijfster van het Boekenweekgeschenk dit jaar.

Lees ook: 65e Boekenbal, paradepaardje in een dalende markt

De Boekenweek duurt tot en met zondag 20 maart. Op deze laatste dag mogen mensen gratis met de trein reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Het Boekenbal bestaat sinds 1947. Toen werd besloten een gala-avond in het Concertgebouw te organiseren ter gelegenheid van de jaarlijkse opening van de Boekenweek. Het heette toen nog Schrijversbal. Begin jaren tachtig werd het bal een paar keer overgeslagen.

Tip de redactie