Nog veel vragen over drugsdeal met dodelijke afloop in Geuzenveld

Wat is er precies gebeurd in de middag van 28 november in de woning van Peter L. aan de Cornelis Outshoornstraat in Geuzenveld? Die vraag blijft nog onbeantwoord, zo bleek vrijdag tijdens een pro-formazitting in de zaak.

Wel duidelijk is dat Peter van O. en Cartney Kronstadt aanwezig waren in de woning van Peter L. De ontmoeting was vanwege een drugsdeal, vermoedt justitie. Dat die deal uit de hand liep staat vast.

Cartney Kronstadt (27) werd doodgeschoten en Peter L. raakte zwaargewond. Direct na de schietpartij werd Peter van O. aangehouden. Later werd ook L. opgepakt. Beiden worden op dit moment verdacht van het doodschieten van Kronstadt.

Vuurwapens

In de woning van L. zijn na de schietpartij meerdere vuurwapens gevonden. Ook stuitte de politie op twee kilo cocaïne, één onder het lichaam van Kronstadt en één op de zolder in de woning van L. Maar wie had welk vuurwapen bij zich en wie kwamen de drugs verkopen of kopen? De officier van justitie zegt dat het onderzoek nog in volle gang is en dat veel vragen nog onbeantwoord zijn. Getuigenverklaringen zouden wisselen en tegenstrijdig zijn.

Bekentenis

Beide verdachten hebben lang beroep gedaan op hun zwijgrecht. Maar op 16 februari gaf Van O. toch een verklaring bij de politie. Hij bekende te hebben geschoten op Kronstadt, maar zou dat hebben gedaan uit noodweer. Ook zegt Van O. gebruik te hebben gemaakt van het wapen dat Kronstadt bij zich droeg. Ongeloofwaardig, vindt de officier. 'Waarom zou Kronstadt twee wapens bij zich hebben gedragen?' 

Noodweer

Gerald Roethof, advocaat van Van O., zegt dat er sprake is van een klassiek noodweerverhaal. 'Het leven van Van O. en van L. was in het geding', aldus Roethof. Hij vindt dan ook dat de voorlopige hechtenis van Van O. niet verlengd moet worden.

De rechtbank ging daarin niet mee. 'Het is niet uit te leggen aan de maatschappij als we de verdachte in dit levensdelict laten gaan', zei de rechter. Van Van L. is de voorlopige hechtenis al eerder geschorst, mogelijk vanwege zijn gezondheidstoestand.

De zaak is door de rechtbank terugverwezen naar de rechter-commissaris. Die moet een beslissing nemen over de onderzoekswensen, waaronder de reconstructie. Binnen 90 dagen wordt er een volgende zitting gehouden. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet gepland.

Lees ook: Verloop fatale schietpartij Geuzenveld doet denken aan Tarantino-film

Lees ook: 'Er zal wel weer iemand geliquideerd zijn. Geuzenveld he'

Tip de redactie