Politie start campagne tegen speelgoedwapens

Speelgoedwapens die niet of nauwelijks van echte wapens te zijn onderscheiden, kunnen op straat tot gevaarlijke situaties leiden, waarschuwt de politie.

Daarom begint de politie vrijdag een campagne om ouders en kinderen te wijzen op deze gevaren. 'Politiemensen zijn de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in het openbaar speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapen', vertelt de politie. 'Ging het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 waren dit er al 140.'

'Zulke incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten', waarschuwt de politie.

Damrak

In Amsterdam werd bijvoorbeeld januari vorig jaar groot alarm geslagen omdat er drie mannen met een wapen in een auto zouden zitten. Leden van een arrestatieteam zetten de auto op het Damrak stil en haalde met getrokken wapens de inzittenden uit de auto. Het bleek echter om een nepwapen te gaan.

De politie roept ouders op hun kinderen niet op straat te laten spelen met echt lijkende speelgoedvuurwapens. Laat ze dat alleen binnenshuis doen, luidt het advies.

Tip de redactie