Burgemeester Amstelveen met dood bedreigd om komst vluchtelingen

Burgemeester Mirjam van 't Veld van Amstelveen heeft eind vorige week een persoonlijke dreigbrief ontvangen. De brief heeft te maken met de komst van een vluchtelingenopvang in Amstelveen, zo schrijft ze in een brief aan de raad.

De inhoud van de brief was dermate verontrustend dat Van 't Veld direct aangifte heeft gedaan bij de politie. Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op. 

'U zult begrijpen dat ik geschrokken ben, maar nog meer dat ik teleurgesteld ben over de mensen die deze brief anoniem aan mij hebben gestuurd, de opvattingen die zij verkondigen, opvattingen die kennelijk met een doodsbedreiging moeten worden opgelegd', aldus Van 't Veld in de brief.

'Wij hebben als gemeente de verantwoordelijkheid op ons genomen om vluchtelingen op te vangen. Dat doen wij niet als gemeente alleen, maar samen met vele vrijwilligers en de hele gemeenschap. Als burgemeester maak ik mij samen met het gemeentebestuur, politie en justitie hard voor een waardige en veilige opvang met oog voor de situatie en de belangen van zowel de vluchtelingen als de omgeving. Ik zal niet wijken voor bedreigingen.'

De burgemeester schrijft niet bang te zijn voor bedreigingen, loze kreten en bangmakerij. 'Laten wij samen blijven staan voor de waarden die wij belangrijk vinden.'

Leegstaand kantoorpand

Amstelveen wil eind april maximaal vierhonderd vluchtelingen opvangen in een leegstaand kantoorpand aan de Laan van Kronenburg. Op een informatieavond eind oktober bleken er nog veel zorgen bij omwonenden over de komst van de vluchtelingenopvang.

Lees ook: CJO: 'Syrische vluchtelingen gebrainwasht om joden te haten'

Tip de redactie