Amsterdam krijgt meer én gemarkeerde hardlooproutes

Voor Amsterdammers die wel eens een rondje hardlopen komt de gemeente met meer én gemarkeerde routes.

Op de routes komen om de 20 meter en in een bocht of kruising zelfs om de 2 meter markeringen. Die zullen eruitzien als een zilveren punaises.

'Amsterdammers worden uitgedaagd om meer te gaan bewegen. Ononderbroken hardlooproutes, waarbij je niet stil hoeft te staan voor een stoplicht of moet wachten op voorbijrazend verkeer, moeten hieraan bijdragen', schrijft de gemeente.

Analyse

Aan de hand van de hardloop-apps Strava en Runkeeper is een analyse gemaakt van waar in Amsterdam het meest wordt hardgelopen. Volgens de gemeente valt op dat vooral in parken, langs het water en in het groen wordt gelopen.

De favoriete afstanden liggen tussen de 3 en 7,5 kilometer. Uit de analyse blijkt ook dat voor hardlopers aantrekkelijke routes, afwisseling in omgeving en ondergrond, aanwezigheid van groen, ononderbroken routes en het lopen van een rondje belangrijk zijn.

De aanleg van de hardlooproutes maakt onderdeel uit van de sportstimuleringscampagne 'JE KAN HET'. De gemeente verwacht dat de eerste vier routes voor het EK Atletiek zijn aangelegd. Het EK vindt van 6-10 juli plaats op het Museumplein en in het Olympisch Stadion.

Tip de redactie