Tien incidenten in noodopvang vluchtelingen in maand tijd

Tussen half januari en half februari zijn er ongeveer tien incidenten binnen en buiten de Amsterdamse noodopvanglocaties geweest waarbij de politie is ingeschakeld. Hierbij zijn drie aanhoudingen verricht na een vechtpartij naar aanleiding van illegaal koken.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een sfeerrapportage aan de raad. De incidenten komen voort uit verveling, overmatig alcoholgebruik, onvrede over de voorzieningen en opstootjes door onduidelijkheid over de asielprocedure.

Volgens de burgemeester is de onrust op de locaties merkbaar en wordt dit aangewakkerd door het aanhoudende geweld in de moederlanden. Toch was het in de eerder genoemde periode met tien incidenten 'rustig', aldus Van der Laan.

Ter Apel

Afgelopen januari werd bekend dat er in het voorgaande half jaar twee keer een zedendelict is geweest waarbij vluchtelingen waren betrokken. Een van die delicten ging over een jonge vrouw die was betast in een café. Die zaak is door de politie afgehandeld, de man ontkent.

Half februari zaten er nog 866 asielzoekers op vier locaties: Groenhof, Flierbosdreef, Havenstraat en Schipluidenstraat. Inmiddels zijn 443 vluchtelingen doorgestroomd naar Ter Apel. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) beoogt dat per 1 april alle vluchtelingen in Amsterdam zijn vertrokken naar Ter Apel.

Tip de redactie