Een derde ziek gemelde vrouwen Amsterdam heeft psychische klachten

Werkende Amsterdamse twintigers en dertigers melden zich relatief vaak ziek en opvallend vaak met psychische klachten. Vrouwen lijken daar meer mee te kampen dan mannen.

Dat blijkt uit cijfers van Arboned. Van alle diagnoses voor werkverzuim is een psychische aandoening, waaronder de burn-out, met stip de nummer een.

Landelijk gaat dat om 22 procent van de gevallen, in Amsterdam meldt maar liefst 28 procent van de werknemers zich ziek voor een psychische en dus niet fysieke aandoening.

Opvallend is dat in Amsterdam meer vrouwen dan mannen zich ziek melden, 53 tegenover 47 procent. Landelijk zijn het juist mannen die vaker naar de arbo-arts stappen (57 procent man, 43 procent vrouw).

Bekijk een video-overzicht van alle statistieken:

Psychisch

Maar nog opvallender is dat in Amsterdam 32 procent van alle verzuimende vrouwen daar een psychische aanleiding voor heeft. Dus van alle vrouwen die zich in Amsterdam ziek melden heeft meer dan één op de drie een psychische aandoening, waaronder een burn-out.

Ook dat percentage is het hoogste van heel Nederland. Verreweg de meeste ziektemeldingen met betrekking tot psychische problemen komen uit leeftijdsgroep tussen de 25 en 39 jaar oud.

En binnen die groep werken opvallend veel mensen in de media, communicatie, film en televisiewereld en andere creatieve beroepen. Branches waarin het aantal ZZP-ers overigens ook zeer groot is.

Tip de redactie