'Ajax pushte zaakwaarnemers jeugdspelers om transfer af te dwingen'

Ajax zou er bij zaakwaarnemers van jeugdspelers op hebben aangedrongen om de spelers te transfereren. Zo zou Ajax hebben willen voorkomen dat spelers gratis de deur uitliepen. Een agent van het veelbesproken bedrijf Doyen zou in ruil daarvoor een bonus ontvangen.

Dat schrijft de Volkskrant vanochtend. Clubs nemen tegenwoordig clausules op in contracten van jeugdspelers zodat ze voor het einde van de verbintenis verkocht worden en dus geld opbrengen. Ook Ajax zou dat doen, het zou gaan om contracten van onder meer Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse. 

In de overeenkomst die Ajax had met spelersmakelaar Matthew Kay was een clausule opgenomen waarin Kay een percentage van de transfersom werd toegezegd. Deze overeenkomst is inmiddels aangepast, zegt een woordvoerder van Ajax tegen de Volkskrant. 

Doyen raakte vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat het FC Twente een lening had verstrekt in ruil voor transferrechten en invloed binnen de club. De Tukkers werden bestraft met een geldboete en uitsluiting van Europees voetbal gedurende drie seizoenen.

Tip de redactie